Chișinău 14024 | Bălți (0231) 47-624

Sănătate

Apa este unul dintre elementele vitale prin care suntem conectați cu natura , zi de zi. Fiecare dintre noi știe că apa este esențiala în toate procesele organismului uman, iar aportul de lichide joacă un rol extrem de decisiv în menținerea funcțiilor vitale.Consumul de apă este deosebit de important pentru organismul uman, deoarece aceasta ajută la funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor, până la nivel de celulă. Specialiștii recomandă un consum mediu de apă de până la 2 L pe zi. Pe lingă asta, specialiștii recomandă anume consumul de apă iodată, pentru ca deficitul de Iod în Moldova este o problemă care afectează pe fiecare în parte.

 

mame_png_360

SIMPTOMELE INSUFICIENȚEI DE IOD:
– Disconfort general
– Oboseală fizică și psihică
– Randament scăzut
– Incapacitatea de concentrare și memorare
– Insomnie
– Reducerea coeficientului de inteligență (IQ) cu 10-15%
– Potență scăzută
– PRINCIPALUL SIMPTOM: apariția gușei (mărirea glandei tiroide)

unicef_logo

Conform datelor U.N.I.C.E.F din cauza insuficienței de iod în Moldova aproximativ 37% din copii între vârsta de 8-10 ani suferă de dereglări la glanda tiroidă.

Statisticile despre deficitul de iod, la nivel mondial, sunt alarmante: 2 miliarde de oameni sunt expuși riscului de a fi afectați de lipsa iodului în alimentație, 655 mln. au glanda tiroidă mărită, 43 mln. suferă de demență mentală, 11,2 mln. de cretinism, iar anual 100 mii de copii se nasc cretini. Niște date îngrozitoare.
ROLUL IODULUI ÎN ORGANISM: Iodul este un mineral esențial, pentru o bună funcționare a glandei tiroide. Hormonii tiroidieni stimulează procesele eliberatoare de energie și controlează creșterea și dezvoltarea organismului, inclusiv a creierului. În copilărie, nevoia de iod este mai mare, pentru că și consumul energetic este crescut.

copii romana_360CONSECINȚELE INSUFICIENȚEI DE IOD LA COPII:

–      Stagnarea dezvoltării normale a copiilor

–      Reducerea coeficientului de inteligență (IQ)

–      Mărirea glandei tiroide

–      Încetinirea în dezvoltarea sexuală a adolescenților

–      Retardarea mentală

–      Oligofrenie, cretinism, surdo-muțenie

DOZA DE IOD ZILNICA: Organizația Mondiala a Sănătății recomandă doza de iod zilnică, în funcție de vârstă: 0-59 luni – 90 micrograme/zi; 6-12 ani – 120 micrograme/zi; adolescenți și adulți: 150 micrograme/zi; femei însărcinate și care alăptează: 250 micrograme/zi.

Ce trebuie de făcut? Care este soluția? Cum poate fi evitată aceasta problemă?

Vă propunem câteva soluții în acest sens, alegerea este a dumneavoastră:

–      SAREA IODATĂ: La prepararea bucatelor calde (mai sus de 500C) iodura de kaliu se descompune. Astfel sarea iodată se transformă într-o sare obișnuită și devine ineficientă.

–      PRODUSE ALIMENTARE: Pentru a micșora deficitul de iod se recomandă de consumat zilnic alimente cu conținut de iod, însă produsele care le folosim în alimentație nu ne îndestulează cu necesarul zilnic de iod. Iată conținutul de iod, la câteva dintre alimentele recomandate pentru reglarea deficitului:

  • 100 g lactate – 4-11 micrograme (zilnic 2 kg)
  • 100 g legume – 1-10 micrograme (zilnic 2,7 kg)
  • 100 g ou de găina – 10 microgram (zilnic 1,5 kg)
  • 100 g carne – 3 micrograme (zilnic 5 kg).

–      ODIHNĂ LA MARE: Este eficientă ,însă pentru puțin timp. Peste o perioadă scurtă deficitul de iod apare din nou.

–      APA IODATĂ aqua unIQa: Ultima soluție care este și cea mai efectivă, se consideră consumul apei cu conținut de iod. Aceasta vă oferă posibilitatea să soluționați două probleme odată: să consumați cantitatea zilnică necesară de apă totodată asigurând organismul cu doza zilnică recomandată de iod. Adică dacă ați consuma zilnic 1,5 – 2,0 L de aqua unIQa Iodată ați asigura organismul cu 150 micrograme de iod ce reprezintă doza zilnică recomandată pentru un adult. Aceasta face ca aqua unIQa Iodată să fie o apă unică, mai mult ca atât ea poate fi folosită la prepararea bucatelor, ceaiului și a cafelei fără a schimba gustul și fără ca iodul să se evaporeze din apă.

–      DE REȚINUT: Supra dozarea cu iod este imposibilă, deoarece organismul își ia necesarul său zilnic  de iod, eliminând surplusul.

Hosting Fast.MD